Łosoś w sałatce z przyprawą za’atar i krwistymi pomarańczami

studio kuchnia | Łosoś w sałatce z przyprawą za'atar i krwistymi pomarańczami

Czy słyszeliście coś na temat przyprawy za’atar? Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw i bardzo uzależniająca. Można jej dodać do wszystkiego, do oliwy, do mięsa, do warzyw. Nawet na ser kozi, do jogurtowego winegretu na sałaty i do smażonych jaj. Sensowny dodatek w kuchni.
Poniższy przepis na łososia w sałatce jest niezwykle prosty, wystarczy go chwilę zamarynować w oliwie z za’atar, soku z pomarańczy, czosnku, soli i pieprzu. W tym czasie pomieszać jarmuż z cykorią i słodkimi krwistoczerwonymi pomarańczami (naprawdę świetnie pasują do ryby), następnie pokropić cytrusowym winegretem z za’atar. Dodać łososia i mamy danie gotowe w 15 minut. Bardzo zdrowe i okrutnie smaczne. Serdecznie polecam, będzie pyszne!

czas przygotowania 15 minut | 2 porcje

potrzebujesz

200 g wędzonego łososia
2 cykorie, pokrojone w cienkie paski
40 g młodych liści jarmużu
2 krwiste pomarańcze, pokrojone na małe kawałki
2 łyżki sezamu

winegret za’atar

4 łyżki oliwy extra vierge
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy za’atar
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
sok z 1/2 krwistej pomarańczy
1 łyżeczka miodu
sól + pieprz czarny

studio kuchnia | Łosoś w sałatce z przyprawą za'atar i krwistymi pomarańczami

przygotowanie

Wszystkie składniki na winegret wymieszać z miseczce.
Dodać łososia, wymieszać i odstawić.
Liście jarmużu wymieszać z cykorią i krwistymi pomarańczami, dodać łososia z winegretem. Wymieszać i posypać sezamem. Smacznego!

studio kuchnia | Łosoś w sałatce z przyprawą za'atar i krwistymi pomarańczami