Baklava czekoladowo-pomarańczowa

studio kuchnia | Baklava czekoladowo-pomarańczowa

Czuję, że jakoś mogę polubić ten styczeń, nie przez ten deszcz lub dlatego, że jest zimno i szaro. Ale staram się cieszyć tą magią, która jest skryta w tym miesiącu, jak parująca gorąca herbata, ciepłe kozaki, grube swetry, przytulne wieczory i soczyste pomarańcze, nie zapominając o moich ulubionych krwistych pomarańczach.
Kiedy widzę te wszystkie pomarańcze, to dostaję nieodparte uczucie, że muszę je połączyć z czekoladą. Poniższy przepis to baklava czekoladowa z pomarańczami (kilka dni temu czytałam, że za 40 lat zabraknie czekolady, o nie!). Myślę, że czekoladowa bakława to jeden z najsmaczniejszych deserów. Ta wersja zawiera czekoladowo-orzechowe nadzienie z pomarańczami  i jest polana syropem miodowo-pomarańczowym z Cointreau. Nadzienie jest niesamowicie miękkie, a kluczem jest dodatek zmiksowanych pomarańczy!
 Ciasto należy odstawić na noc i następnego dnia mamy deser, którego szybko się nie zapomni. Każdy, który skosztował kawałek, był zakochany!

czas przygotowania 75 minut + 4 godzin 

potrzebujesz

nadzienie czekoladowo-pomarańczowe

90 g cukru
100 g mąki
3 jajka ‚zerówki’
270 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
250 g masła,  temperaturze pokojowej
70 g pistacji
70 g migdałów
70 g orzechów włoskich
2 pomarańcze  + skórka otarta z jednej z nich

syrop miodowo-pomarańczowy

3 łyżki likieru pomarańczowego
150 g miodu
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + skórka otarta z jednej z nich
50 ml wody

dodatkowo

około 400 g ciasta filo
100  g masła

studio kuchnia | Baklava czekoladowo-pomarańczowa

przygotowanie

Wszystkie orzechy włożyć do malaksera lub blendera i zmiksować.
Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na kawałki i włożyć do blendera. Zmiksować.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę i masło oraz utrzeć. Dodać posiekaną czekoladę, orzechy, startą skórkę z pomarańczy i zmiksowane pomarańcze. Wymieszać.

Przygotować formę o wymiarach 30 x 22 cm. Roztopić 100 g masła i wysmarować formę. Ciasto filo przyciąć do rozmiarów foremki. Położyć jeden płat ciasta filo na dno foremki i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Przykryć kolejnym płatem ciasta i znowu posmarować masłem. Na spodzie powinno być w sumie 6 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Delikatnie wyłożyć połowę nadzienia czekoladowo-pomarańczowego i wyrównać. Wyłożyć 5 płat ciasta filo, każdy posmarować masłem. Wyłożyć resztę nadzienia i wyrównać. Przykryć 5 płatami ciasta filo, każdy wysmarować masłem, łącznie z warstwą wierzchnią.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ostrym nożem pokroić ciasto w romby, przecinając je prawie do spodniej warstwy. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez 45 minut.

Wszystkie składniki na syrop pomarańczowy przelać do rondelka, zagotować. Zmniejszyć ognień i gotować do uzyskania syropu przez około 10 minut. Odstawić.

Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać równomiernie syropem. Ozdobić drobno posiekanymi pistacjami i odstawić na 4  godziny do przestudzenia.
Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Smacznego!

studio kuchnia | Baklava czekoladowo-pomarańczowa