Zupa z pieczonej dyni z chrupiącym chorizo i fetą

studio kuchnia | Zupa z pieczonej dyni z chrupiącym chorizo i fetą

Ciepła zupa to jedna z większych przyjemności w zimne dni. W tej znajdziecie  wszystko, co Was rozgrzeje i pocieszy. Pieczoną dynię zmiksowaną z karmelizowanymi szalotkami, czosnkiem, świeżym tymiankiem i odrobiną oliwy z oliwek. Następnie wymieszaną z kwaśną śmietaną i posypaną chrupiącym chorizo, słoną fetą i pieczoną szałwią. Pyszna, aromatyczna zupa z wieloma smakami, polecam.

potrzebujesz

800 g dyni, obranej i bez pestek
1 szalotka, drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, drobno pokrojonych
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
1 L bulionu warzywnego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1/2 pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól morska + pieprz czarny
listki z 4 gałązek tymianku
olej z oliwy

dodatkowo

listki szałwii
50 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej
50 g fety
kwaśna śmietana
suszona papryczka chili

studio kuchnia | Zupa z pieczonej dyni z chrupiącym chorizo i fetą

studio kuchnia | Zupa z pieczonej dyni z chrupiącym chorizo i fetą

przygotowanie

Dynię pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce, piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić szalotkę i czosnek. Dodać seler, zalać bulionem i doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, papryką, tymiankiem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie zdjąć z palnika. Dodać pieczoną dynię i zmiksować.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć listki szałwii i piec przez 3-4 sekundy. Wyjąć szałwię i w tej samej patelni smażyć chorizo na chrupko.
Zupę rozlać do miseczek, podać z kwaśną śmietaną, posypać chorizo i rozkruszyć fetę. Na wierzch ułożyć pieczoną szałwię i papryczkę chili. Smacznego!