Zupa z dyni i batatów z popcornem

studio kuchnia | zupa-z-dyni-z-batatami-i-popcornem

Popcorn w zupie to coś wspaniałego!  Dodaje chrupkiej znakomitości. Zwłaszcza tej smacznie kremowej zupie z dyni i batatów, podanej z prażonymi pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami.  Zupa jest idealna!

przygotowanie 40 minut | 4 porcje

potrzebujesz

500 g dyni bez pestek, pokrojonej w kostkę
2 bataty, obranych i pokrojonych w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzy cayenne
1 liść laurowy
1 L bulionu warzywnego
200 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz czarny

popcorn

2 łyżki oleju roślinnego
30 g suszonych ziaren kukurydzy na popcorn
sól
1 łyżka słodkiej papryki

dodatkowo

1 jabłko, pokrojone na dużą kostkę
1 łyżka masła
4 łyżki pestek z dyni
4 łyżki oleju z pestek dyni

studio kuchnia | zupa-z-dyni-z-batatami-i-popcornem

przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać dynię i bataty, piec jeszcze przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, wyjąć liść laurowy, wlać mleko i zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem.

Na dużej patelni mocno rozgrzać olej roślinny, wsypać ziarna kukurydzy, przykryć pokrywą i zmniejszyć ogień. Po krótkim czasie będzie słychać wybuchy, kiedy one ucichną popcorn będzie gotowy. Od razu przełożyć do miski i posypać solą i papryką, potrząsnąć miską aby wszystko się wymieszało.
Rozgrzać masło na patelni i piec kawałki jabłka aż się skarmelizują.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Zupę podać posypaną pestkami dyni, karmelizowanym jabłkiem i popcornem. Pokropić olejem z pestek dyni. Smacznego!