Włoska zupa z pieczonej dyni

wloska zupa z pieczonej dyni3

Taka zupa z pieczonej dyni jest niepowtarzalna w smaku i łatwa do zrobienia. Jest z dużą ilością warzyw, jest kremowa i ją po prostu uwielbiam! Gotowi? Tak ją przygotujecie… Najpierw pieczemy wszystkie warzywa w piekarniku, potem łączymy je z bulionem i podajemy z domowym pesto. Mega proste a jakie dobre! Serdecznie polecam!

40 minut | 4 porcje

potrzebujesz

500 g dyni bez pestek
1/2 małego bakłażana
3 pomidory
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
sól i pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 gałązki tymianku
5 łyżek oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
600 ml bulionu warzywnego
300 ml mleka
4 łyżki domowego pesto

studio kuchnia| włoska zupa z pieczonej dyni

przygotowanie

Dynię i bakłażana pokroić na małe kawałki, paprykę przekroić na pół i wyjąć pestki.
Dynię, paprykę, pomidory, bakłażana, cebule i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek. Wymieszać i wsunąć do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
W między czasie zrobić pesto.
Warzywa wyjąć z piekarnika, zdjąć skórkę z pomidorów i papryki. Przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i zagotować.
Wyjąć tymianek, dodać mleko, zmiksować i doprawić do smaku. Podać z pesto, smacznego!

studio kuchnia | włoska zupa z pieczonej dyni