Rosół wołowy z naleśnikiem i szparagami

studio kuchnia | Rosol wolowy z nalesnikiem i szparagami

W zeszłym tygodniu wybraliśmy się na kilka dni do Czarnego Lasu, aby spędzić trochę czasu w górach, odkryć lokalne restauracje i potrawy. Mój synek jest teraz w takim wieku, że ​​można z nim częściej podróżować, sprawia mu to frajdę, jest ciekawy świata, a my nie musimy się nim przez cały czas zajmować (:
W ostatnim dniu znaleźliśmy przyjemną restaurację z widokiem na Szwajcarskie Alpy, było to zapierające dech. Zamówiłam tam tą zupę i nie mogłam się doczekać aby spróbować jej w domu. Jest to głęboko, ciemny rosół wołowy o niesamowicie smacznym smaku, podany z naleśnikami ziołowymi.
Dodałam do niego szparagi, które krótko ugotowałam w rosole, a następnie zupę podałam z cienko pokrojonymi naleśnikami.
Domowa wersja tej naleśnikowej zupy wydała mi się idealna aby się z Wami podzielić, ponieważ jest związana z wieloma wspomnieniami, i co najważniejsze, jest absolutnie przepyszna.

studio kuchnia | Rosol wolowy z nalesnikiem i szparagami

czas przygotowania 25 min | 4 porcje

potrzebujesz

rosół

1 l rosołu (mrożonego) wołowego domowej roboty (wołowina z kością, marchew, czosnek, por, pietruszka, seler, cebula, ziele angielske, sól + pieprz – gotowane przez 2-3 godziny)
100 g młodych zielonych szparagów, pokrojone na małe kawałki
1 łyżka sosu sojowego
sól + pieprz czarny
szczypiorek i natka pietruszki do posypania

naleśniki ziołowe

1 jajko ‚zerówka’
110 g mąki
250 ml mleka
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
szczypta soli
olej roślinny

studio kuchnia | Rosol wolowy z nalesnikiem i szparagami

przygotowanie

W misce wymieszać jajko, mleko i mąkę. Zmiksować i dodać szczypiorek,  pietruszkę i sól.
Rozgrzać olej na patelni, usmażyć cienkie naleśniki.

Rosół wołowy doprowadzić do wrzenia, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Wrzucić szparagi i gotować przez 2 minuty.
Naleśniki pokroić w cienkie paski, ułożyć na talerzach i zalać bulionem. Posypać zieleniną, smacznego!