Krem z pieczonego kalafiora z jabłkiem i chipsami z brukselki

studio kuchnia | Krem z pieczonego kalafiora z jabłkiem

Gęsta zupa kremowa z pieczonego kalafiora z dodatkiem jabłka i selera naciowego. Dekorowana chrupiącymi plasterkami brukselki i orzechami laskowymi. Krem wychodzi bardzo aromatyczny, aksamitny i lekko słodki. Jest to wspaniałe połączenie smaków, idealne na chłodne dni. 

40 minut | 4-6 porcji

potrzebujesz

1 mały kalafior
4 łodygi selera naciowego
2 duże słodkie jabłka
1 szalotka, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1L bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
4 łodyżki tymianku
olej roślinny
sól i czarny pieprz
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

dekoracja

8 brukselek
2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych

przygotowanie

Kalafior obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do brytfanny, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać 3 łyżki oleju i wymieszać, wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 st.

Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać jabłka i seler, dusić przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać upieczonego kalafiora oraz listki tymianku, zalać bulionem i gotować przez 10 minut. Dodać mleko i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Oczyścić brukselki i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do naczynia po kalafiorze, dodać posiekane orzechy i 1 łyżkę oleju oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, wstawić do piekarnika  i piec na złoty kolor przez 10-15 minut w temperaturze 180 st.

studio kuchnia | Krem z pieczonego kalafiora z jabłkiem