Ekspresowy Ramen wieprzowy z broccolini

studio kuchnia | ramen

Jeśli uwielbiasz zakończyć swój dzień ze smakiem, to ten ekspresowy ramen jest dla ciebie. To coś więcej niż tylko kolejne Japońskie danie, to dla wielu nowa obsesja i styl życia, wspaniałe we wszystkich jego smakach.
Z tym przepisem chciałabym podzielić się moją obsesją na punkcie ramen, abyście mogli również podać tą Japońską zupę w domu i siorbać ją prosto z miski z niesamowitym entuzjazmem.
Najważniejszymi składnikami na smaczny przepis to bulion, przyprawy, makaron i dodatki, używam ich z szacunkiem do mojej obsesji,  z odrobiną gracji i łatwości. W tym ekspresowym ramen jest dużo czosnku, kawałek polędwicy wieprzowej duszonej do miękkości, następnie wymieszanej z bulionem warzywnym. Ten bulion zalewa miseczkę wyłożoną sprężystym makaronem,  cienko pokrojonymi grzybami shiitake, broccolini, jajkiem na miękko, suszonym nori i drobno pokrojoną cebulkę dymkę. Miłej zabawy!

2 porcje

potrzebujesz

pieczona polędwica

350 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju roślinnego
1 szalotka, drobno pokrojona
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki octu ryżowego
sól morska + pieprz czarny
100 ml ciepłej wody

bulion

6 ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych
1 szalotka
2 łyżki oleju roślinnego
sól morska + pieprz czarny
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka posiekanej suszonej papryczki chili
1/2 łyżeczki nasion sezamu
1/2 łyżeczki kolendry w proszku
1 l bulionu warzywnego domowej roboty
1 łyżka sosu sojowego
100 g shiitake, pokrojonych w plasterki

dodatkowo

100 g broccolini
200 g makaronu do ramen
2 łyżki tahini
2 łyżki posiekanej cebuli dymki
2 jajka, ugotowane na miękko
suszone nori
2 łyżki prażonej cebuli

przygotowanie

Na patelni rozgrzać olej, smażyć polędwicę z obu stron na brązowy kolor. Dodać  resztę składników, doprawić solą i pieprzem i zalać wodą, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 60 min lub aż polędwica będzie miękka.
W między czasie, rozgrzać olej w garnku, zeszklić czosnek i szalotkę. Wymieszać z shiitake i resztą suchych składników, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym oraz zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dodać broccolini i gotować przez 5 minut. Dodać tahini i wymieszać.

Zagotować duży garnek z osoloną wodą i ugotować makaron do ramen zgodnie z instrukcjami. Dobrze odcedzić i rozdzielić pomiędzy dwoma miskami. Polędwicę wieprzową pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu makaronu. Zalać bulionem z broccolini i shiitake, dodać na miękko ugotowane jajko i suszone nori. Posypać cebulką dymką i prażoną cebulką,  podać odrazu. Smacznego!