Barszcz biały na kapuście kiszonej

studio kuchnia | Barszcz biały na kapuście kiszonej

Dla mnie jest to idealny barszczyk, delikatny, lekko kwaśny z białą kiełbasą. Nauczyłam się go robić przez brak zakwasu. Kiedy przeprowadziliśmy się do Belgii, takich rzeczy tutaj nie znali, dalej nie znają w sumie. Internetu jeszcze nie było, aby zadzwonić i zapytać się babci jak zrobić zakwas musiałam czekać przy telefonie przez  4 godziny. A tu barszczu się chciało! Mamy koleżanka podpowiedziała nam, że robi błyskawiczny na kapuście kiszonej i tak już zostało.) Robimy skromny na kiełbasce z ziemniaczkami i z jajeczkiem na Wielkanoc. 

50 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

500 g kiszonej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 białe kiełbasy
2 ziemniaki
4 jajka
1 marchewka
mały kawałek selera
2 liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
sól i świeżo mielony pieprz
1 kostka bulionowa
1/2 małej szklanki śmietany kremówki
świeży tymianek

Przygotowanie

Cebulę i czosnek, marchew oraz seler obrać i posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju w dużym garnku, zeszklić warzywa. Dodać kapustę i zalać 1 L wody, dodać sól i pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować przez 20 minut.

Ugotować jajka na twardo. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W osobnym garnku, delikatnie opiec pokrojone kiełbasy. Odcedzić kapustę nad garnkiem z kiełbasą (pozostałą kapustę używamy do bigosu lub na farsz do pierogów). Do garnka dodać ziemniaki, liść laurowy, kostkę bulionową, pieprz i łyżeczkę majeranku. Dodać także 1/2 L wody i gotować przez 20 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę i wymieszać.

Barszcz podać z jajkiem przekrojonym na pół i posypać tymiankiem.

Smacznego.

studio kuchnia | Barszcz biały na kapuście kiszonej