Tarta z karmelizowaną marchewką

studio kuchnia | Tarta z karmelizowaną marchewką

Chrupiąca tarta z karmelizowanymi marchewkami i pasternakiem. Pieczona na cieście filo z pesto z natki marchewki. Możecie podać na ciepło z dodatkiem świeżej sałaty, lecz jest także wspaniała na zimno w piknikowym koszyczku.Tarta jest wspaniała, pełna smaku, polecam!

Ponieważ bardzo nie lubię marnować jedzenia, próbuję wykorzystać wszystkie składniki tak aby wyrzucić jak najmniej. Wykorzystałam natkę z marchewki do pesto, które bardzo polecam do różnych dań. Z natki możecie także zrobić wspaniałą zupę kremową, zawsze używajcie samych listków, gałązki są twarde i gorzkie. Ale wiecie, że z obierek ziemniaków można zrobić pyszne chipsy, korzeń brokuła obrać i dodać do zupy? 

50 minut

Potrzebujesz

6 arkuszy ciasta filo
8 małych marchewek
1 średni pasternak
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 gałązki tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
garść orzeszków pinii

Pesto z natki marchewki

4 łyżki tartego parmezanu
2 garstki listek natki, łodyżek nie używamy!
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oleju z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki orzeszków pinii
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 180 st.

Marchewki i pasternak obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a pasternak na cztery części. Dusić na rozgrzanym maśle przez 15 minut.

Do blendera włożyć wszystkie składniki na pesto i zmiksować.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i arkuszami ciasta filo. Wysmarować pesto i ułożyć marchewki z pasternakiem. Doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem, kminkiem, kardamonem i pieprzem cayenne. Skropić miodem i octem balsamicznym, na koniec posypać orzeszkami pinii. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.
Smacznego!

studio kuchnia | Tarta z karmelizowaną marchewką