Tarta tatin z brukselkami i jabłkiem

studio kuchnia | Tarta tatin z brukselkami i jabłkiem

Odwrócona tarta wypełniona brukselkami, jabłkiem i ziarenkami pinii, skropiona octem balsamicznym i miodem. Podana na kruchym spodzie. Wzbogacona tymiankiem i czerwoną cebulą. Brzmi dobrze? Jest naprawdę zaskakująco smaczna, jedna z moich ulubionych wytrawnych tart. Jest zwieńczeniem wielu kontrastujących smaków i tekstur – słodkie, wytrawne, maślane i chrupiące. Podajemy ze świeżą sałatą lub jako lekki dodatek do dań mięsnych. Mam nadzieję, że Wam się spodoba:)

czas przygotowania 60 minut

potrzebujesz

ciasto

300 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko zerówka
2-4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

nadzienie

450 g brukselki, obrane i przekrojone na pół
1 jabłko, pokrojone na 8 części
1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki ziaren pinii
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu
3 gałązki tymianku
sól i pieprz czarny
1 łyżka roztopionego masła
4 łyżki oliwy

przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z mąką i solą. Dodać jajko i 2 łyżki wody. Zacząć wyrabiać ciasto, kiedy będzie za suche dodać jeszcze łyżkę wody. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 h do lodówki.

Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać brukselki i jabłko, dusić przez 5 minut na średnim ogniu lub aż brukselki się zarumienią. Pokropić octem, miodem i sokiem cytrynowym oraz doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do okrągłego naczynia żaroodpornego i ułożyć blisko siebie.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na formę z brukselką, brzegi zawinąć do środka.  Na wierzchu ciasta, na środku, zrobić niewielką dziurkę. Roztopić masło i wysmarować pędzlem wierzch. Foremkę z ciastem włożyć na 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu, przykryć tartę dużym talerzem, foremkę obrócić i delikatnie wysunąć z niej tartę.
Smacznego!

studio kuchnia | Tarta tatin z brukselkami i jabłkiem