Tagliatelle z borowikami i serem burrata

studio kuchnia | Tagliatelle z borowikami i serem burrata

Nareszcie ta pora roku, kiedy las zaczyna pachnąć grzybami … a ja ich szukam jak nawiedzona. Kiedy jesień powoli się wkrada, ja myślę tylko o grzybach i comfort food. I taki makaron jest moim obowiązkowym punktem jesiennej pory, ma dużą ilość świeżych borowików w maślanym sosie z czosnkiem, jest doprawiony odpowiednią ilością świeżo zmielonego pieprzu i podany z moim nowym nałogiem … ser burrata! Jest to szybkie danie, gotowe w 20 minut, łatwe i okrutnie smaczne!

czas przygotowania 20 minut | 2 porcje

potrzebujesz

250 tagliatelle
200 g świeżych borowików
1 kulka sera burrata
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka listek z tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki orzeszków pinii
sól i świeżo mielony pieprz czarny
rucola

Tagliatelle z borowikami i serem burrata 3

przygotowanie

W osolonej wodzie ugotować makaron do miękkości. Odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody spod makaronu.

Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać grzyby i piec na dużym ogniu na złoty kolor. Dodać masło i czosnek, piec jeszcze przez 5 minut. Dodać wodę spod makaronu, sok z cytryny, posypać tymiankiem i dusić przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki, podać z serem burrata, rukolą i orzeszkami pinii.  Jeść!

studio kuchnia | Tagliatelle z borowikami i serem burrata