Pizza z serem pleśniowym i gruszkami

studio kuchnia | Pizza z serem pleśniowym i gruszkami

Pyszna wariacja na jesienną pizzę, z gorgonzolą, mozzarellą, gruszkami i włoskimi orzechami na cieniutkim pełnoziarnistym spodzie. Jest to wspaniały kontrast smaków, przez gruszki gorgonzola robi się łagodna w smaku. Proponuję wybrać twarde gruszki, które po upieczeniu zostają chrupiące. Tym razem upiekłam pizzę na spodzie z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, lecz możecie użyć przepis na klasyczne ciasto do pizzy. Pomijając wyrastanie ciasta, pizza jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Wystarczy tylko pokroić ser i gruszkę oraz wsunąć do gorącego pieca!

25 minut + 2 godz wyrastania ciasta | 2 średnie pizze

Potrzebujesz

Spód do pizzy

100 g mąki pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
2 łyżki suchych drożdży
200 ml letniej wody
1 łyżka mleka
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli

Dodatki

150 g gorgonzola
200 g mozzarelli
2 twarde gruszki
2 garstki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka suszonego oregano
2 jajka
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesypać do miski, dodać drożdże, wodę, mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.). Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, posypać blat kuchenny mąką i rozwałkować na cienkie okrągłe kawałki. Od czasu do czasu podsypywać mąką aby pizza nie przykleiła się do powierzchni roboczej.

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Gruszki przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne oraz pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę pokroić na małe kwadraciki. Ułożyć sery na spód pizzy, udekorować plasterkami gruszki, posypać orzechami i doprawić oregano oraz pieprzem. Wsunąć do piekarnika, piec przez 10 minut. Wlać jajko na środek oraz piec dalej przez 5 minut.

Smacznego.

studio kuchnia | Pizza z serem pleśniowym i gruszkami