Pizza z grzybami leśnymi, serem burrata i pesto

Pizza z grzybami lesnymi, serem burrata i pesto 2

Pizza z borowikami, serem burrata i pesto jest idealnym sposobem, aby skosztować jesień w najsmaczniejszym wydaniu! Ona ma wszystko w sobie co najlepsze: jest posmarowana cienką warstwą pesto z czosnkiem, naładowana serem i posypana karmelizowanymi świeżymi grzybami. Pachnie i smakuje niesamowicie, a kiedy ją posypiecie odrobiną płatków papryczki chili, będzie nie z tej ziemi. Polecam!

Pizza z grzybami lesnymi, serem burrata i pesto 1

2 porcje 

potrzebujesz

pizza

350 g mąki pszennej
2 łyżki suchych drożdży (instant)
180 ml chłodnej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju extra vierge
1 łyżeczka soli

pesto

100 ml oleju extra vierge
2 ząbki czosnku
50 g listek bazylii
50 g orzeszków pinii
100 g startego parmezanu
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

dodatki

300 g świeżych borowików lub innych grzybów leśnych
1 łyżka masła
200 g startej mozzarelli
1 kulka sera burrata
2 łyżki pestek z dyni
sól i pieprz czarny
szczypta płatków papryczki chili
rucola

studio kuchnia | Pizza z grzybami lesnymi, serem burrata i pesto

przygotowanie

Drożdże wymieszać z wodą i miodem, przesiać mąkę i dodać mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.). Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na pesto zmiksować w blenderze.
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Rozgrzać masło na patelni, dodać grzyby i piec na dużym ogniu na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto na pizzę rozdzielić na dwa kawałki, rozwałkować na blacie posypanym mąką na cieknie placki. Przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką i posmarować pesto. Rozdzielić mozzarellę i ser burrata, ułożyć grzyby i posypać pestkami z dyni. Piec przez około 10 minut w temperaturze 240 stopni.Podać posypane papryczką chili i rukolą. Polecam!

studio kuchnia | Pizza z grzybami lesnymi, serem burrata i pesto