Pizza na buraczanym spodzie

studio kuchnia l Pizza na buraczanym spodzie

Pizza wyrabiana na  tradycyjnym drożdżowym cieście z dodatkiem buraczanego pure. Pieczona z aromatycznym sosem czosnkowym, brunatnymi pieczarkami i szparagami. Ciasto wychodzi różowe,)) Można zrobić w wersji mini jako przekąski lub dla dzieci mini kolorowe pizze. Jest łatwa do zrobienia, wychodzi pyszna i aromatycznie pachnąca, dlatego polecam wszystkim fanom pizzy ten przepis z twistem.  

50 minut + 2 godziny wyrastania ciasta | 4 porcje

Potrzebujesz

Ciasto

650 g mąki pszennej
4 łyżki suchych drożdży (instant)
3 małe buraczki
5 łyżek wody po gotowanych burakach
2 łyżki mleka
2 łyżki oleju extra vierge
1 łyżka soli

Sos czosnkowy

1/2 szklanki oleju extra vierge
2 ząbki czosnku
1/2 wiązki natki pietruszki
100 g orzeszków pinii
50 g startego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki

1 cukinia
250 g brunatnych pieczarek
12 cienkich zielonych szparagów
250 g pomidorków koktajlowych
garść orzeszków pinii
sól i świeżo mielony pieprz
2 kulki mozzarelli
1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie

Ciasto

Buraczki umyć oraz ugotować na miękko. Odcedzić, nie wylewając wody w której się gotowały. Zalać zimną wodą, obrać. Przełożyć do miseczki, dodać 5 łyżek wody po gotowaniu, zmiksować na jednolitą masę.

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, chłodne buraczane pure, mleko, olej i sól. Wyrabiać ciasto przez 20 minut (lub mikserem przez 10 min.) Dodać wody kiedy ciasto będzie za suche lub mąki kiedy zrobi się za mokre. Podsypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

studio kuchnia | Pizza na buraczanym spodzie

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, posypać blat kuchenny mąką i rozwałkować ciasto na cienkie okrągłe kawałki, około 30 cm średnicy. Od czasu do czasu podsypywać mąką aby pizza nie przykleiła się do powierzchni roboczej.

Sos czosnkowy

Kiedy ciasto będzie wyrastać zrobić sos. Czosnek obrać i posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do blendera oraz zmiksować.

studio kuchnia | Pizza na buraczanym spodzie

Wykończenie

Nagrzać piekarnik do 2oo stopni. Szparagi opłukać, odciąć twarde końce oraz wrzucić do gotującej się, słonej wody na 3 minuty. Odcedzić oraz zalać zimną wodą. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki oczyścić oraz pokroić w cienkie plasterki.

Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką. Brzeg zawinąć do góry oraz wysmarować sosem czosnkowym. Dodać cukinię, pieczarki i szparagi. Mozzarellę rozerwać na małe kawałki, całość posypać solą, pieprzem i oregano. Wsunąć do piekarnika na 20 minut lub aż pizza zacznie się rumienić. 

Od razu podać, smacznego.

studio kuchnia | Pizza na buraczanym spodzie