Pierogi z botwinką i kozim serem

Pierogi z botwinka i kozim serem 2

Są to chyba moje ulubione pierogi, zakochałam się w nich od pierwszego kęsa. Od kiedy mam botwinkę w ogrodzie, próbuję z nią robić prawie wszystko czego jeszcze nie jadłam. Botwinka wymieszana z kozim serem, orzechami i parmezanem oraz zalepiona w kieszonkach z ciasta domowej roboty to czyste niebo. Naprawdę nie mogę opisać jak bardzo smakowały nam te pierogi, są po prostu przepyszne. Ponieważ to nadzienie ma takie proste, wspaniałe smaki, połączyłam je z lekkim sosem maślanym z tymiankiem i cebulką dymką. Doskonałe!

czas przygotowania 60 minut | 30 sztuk

studio kuchnia | Pierogi z botwinka i kozim serem

potrzebujesz

ciasto na pierogi

400 g mąki pszennej typu 500 lub semola rimacinata
4 jajka
4 łyżki oleju extra vierge
4 łyżki wody
szczypta soli

nadzienie

2 łyżki masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 pęczek botwinki (8 sztuk)
listki z 2 gałązek tymianku
starta skórka z 1/2 cytryny
szczypta startej gałki muszkatołowej
100 g startego parmezanu
150 g świeżego sera koziego
50 g orzechów włoskich
sól i pieprz czarny

sos maślany

3 łyżki masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
100 ml bulionu
starta skórka z 1/2 cytryny
listki z 3 gałązek tymianku
6 cebulek dymek, drobno pokrojonych
sól i pieprz czarny

Pierogi z botwinka i kozim serem

przygotowanie

Mąkę przesypać na blat kuchenny lub stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać jajka, olej, wodę oraz sól. Wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Podsypać mąką i przykryć ściereczką.

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę, łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na małe kawałki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać buraczki i łodyżki, dusić przez 10 minut. Doprawić tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać liście i dalej dusić przez kolejne 5 minut.
Botwinkę przełożyć do blendera, dodać parmezan, ser kozi, skórkę z cytryny i orzechy. Wszystko zmiksować i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi podzielić na 4 części, podsypać mąką oraz rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć kwadraty, na środek nałożyć farsz, brzegi pokropić wodą i przykryć drugim kwadratem, następnie zlepić brzegi i delikatnie przycisnąć sklejone brzegi widelcem.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się solonej wody i gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

W rondelku roztopić masło, zeszklić czosnek na malutkim ogniu. Zalać bulionem i zagotować. Dodać tymianek, dymki oraz doprawić solą i pieprzem.

Ugotowane pierogi od razu podać z sosem. Smacznego!