Pieczone warzywa w słodkim sosie balsamicznym

studio kuchnia | Pieczone warzywa w słodkim sosie balsamicznym

Zimnymi wieczorami uwielbiam postawić pieczone warzywa na stole. Te w sosie balsamicznym robię prawie co tydzień. Niepowtarzalny  smak octu balsamicznego połączonego z syropem z agawy i czosnkiem dodaje warzywom dużo smaku i  pięknie je karmelizuje w trakcie pieczenia.
Ponieważ zazwyczaj staram się wypełnić co najmniej połowę mojego talerza warzywami, piekę  je w dużych ilościach. Jeśli są jakieś resztki, podaję je następnego dnia do sałatki lub biorę na lunch do pracy.
Takie  pieczone warzywa są świetne same w sobie z chlebem lub jako dodatek do mięs lub ryb – będą hitem na Twoim stole.

4 porcje

potrzebujesz

250 g różnych rodzajów i kolorów buraków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
1 pasternak, obrany i pokrojony
250 g kolorowych marchewek, obranych i pokrojonych
250 g brukselek, oczyszczonych i przekrojonych na pół
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 szalotki, pokrojone w ćwiartki
oliwa z oliwek
8 łyżek octu balsamicznego
8 łyżek syropu z agawy
2 łyżki soku cytrynowego
świeży tymianek
sól morska + pieprz czarny
suszona papryczka chili, rozkruszona
olej z chili

studio kuchnia | Pieczone warzywa w słodkim sosie balsamicznym

przygotowanie

Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce i  wymieszać z olejem, octem balsamicznym, syropem z agawy i sokiem z cytryny.
Przyprawić pieprzem i solą morską, umieścić gałązki tymianku na warzywach. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C, aż do momentu, kiedy warzywa będą gotowe, lecz wciąż chrupiące.
Doprawić solą i papryczką chili, dodać olej z chili, syrop z agawy i ocet balsamiczny. Smacznego!