Pieczona dynia piżmowa z jabłkiem, kuskus i serem burrata

Maślana i orzechowa w smaku dynia, idealny comfort food na te krótkie,  zimne dni.

studio kuchnia | Pieczona dynia pizmowa z kuskus i serem burrata

Dynia piżmowa zapiekana z parmezanem, kuskus, pieczonymi jabłkami i roztopionym serem burrata.
Jest to idealne połączenie pysznego nadzienia z powoli pieczoną dynią.
Smaki łączą się fantastycznie, tekstura jest niesamowita a wygląd jest po prostu mistrzowski.
Pyszna podana z sałatką na lunch lub jako dodatek do mięsa.

czas przygotowania 1 godzina 40 minut | 2 porcje

potrzebujesz

1 dynia piżmowa
1 kulka sera burrata
50 g świeżo tartego parmezanu
40 g ugotowanego kuskus
1 jabłko
30 g posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
oliwa
szczypta soli z pieprzem Espelette
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta papryki
szczypta płatków papryczki chilli
sól + pieprz czarny

Pieczona dynia pizmowa z kuskus i serem burrata2

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st.
Dynię przekroić na pół i wyjąć pestki, nasmarować oliwą i posypać sola i pieprzem. Ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na 60 minut.
Jabłko pokroić na ćwiartki i wykroić gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 4 cząstki i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać z czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem. Posypać orzechami i wstawić na 20 minut do piekarnika.

Dynię wyjąć z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ,  zostawiając 1 cm miąższu Wymieszać z pieczonym jabłkiem, orzechami, jajkiem, parmezanem i kuskus. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pieprzem espelette, płatkami chilli i gałką muszkatołową. Przełożyć nadzienie do dyni i wstawić na 20 minut do piekarnika.
Ser burrata rozdzielić na dwie części, ułożyć na każdej połowie dyni oraz włożyć ponownie na 5 minut do piekarnika.

Od razu podać z dodatkiem sałaty, smacznego!