Kremowy makaron z dynią

studio kuchnia | makaron-z-dynia

Lekkie danie z makaronem i kremowym sosem dyniowym. Ozdobione rukolą i pestkami dyni, które dodają eleganckiego wyglądu. Do sosu dodałam kremowego serka ze szczypiorkiem,  on dodał bogatego smaku temu daniu.  Jest bardzo proste i smaczne!

czas 30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

500 g dyni bez pestek, pokrojonej w kostkę
250 g kremowego serka ze szczypiorkiem
2 pomidory, pokrojone w kosteczkę
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz czarny
3 łyżki oliwy
500 g makaronu

dodatkowo

4 łyżki pestek z dyni, prażonych na suchej patelni
100 g rukoli

studio kuchnia | makaron-z-dynia

przygotowanie

Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i piec przez 10 minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz oraz dusić na średnim ogniu przez 10 minut.

W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odlać 1,5 szklanki wody z gotowania i odcedzić makaron.

Do sosu dodać kremowy serek i wodę spod makaronu, dusić jeszcze przez 5 minut. Wymieszać z makaronem, rukolą i posypać pestkami dyni. Smacznego!