Gołąbki z ziemniakami, cykorią i gruszką w sosie gorgonzola

studio kuchnia | Gołąbki z ziemniakami, cykorią i gruszką w sosie gorgonzola

Dzisiaj zapraszam Was na całkiem inną wariację gołąbków, zrobiłam je z moich trzech ulubionych składników; kapusty, cykorii i sosu gorgonzola.
Kapustę włoską nadziałam farszem z tłuczonymi ziemniakami, słodką gruszką i cykorią. Moim osobistym szczytem był kremowy sos gorgonzola z chrupiącymi orzechami włoskimi, w którym dusiły się gołąbki. Smaki uzupełniają się idealnie, gruszka łagodzi charakterystyczny, goryczkowaty smak cykorii, a sos gorgonzola doskonale pasuje do całości w połączeniu z prażonymi orzechami. Jest to jedno z tych dań, którym nie mogłam się oprzeć i zjadłam za dużo:)

4 porcje | 60 minut

potrzebujesz

gołąbki

1 kapusta włoska
500 g ziamniaków, sałatkowych, nie rozgotowujących się
6 cykorii, pokrojonej w plasterki
2 gruszki, pokrojone w kostkę
1 szalotka, dorbno posiekana
sól i pieprz czarny
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

sos gorgonzola

200 ml śmietany kremówki
100 g sera Gorgonzola
sól i pieprz czarny
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

przygotowanie

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapustę obrać z uszkodzonych liści, pozostałe liście delikatnie oddzielić, umyć i wrzucić do gotującej się wody na 8 minut lub do miękkości. Ostudzić pod zimną wodą i odcedzić.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i zmiażdżyć widelcem zostawiając duże kawałki.
Na patelni roztopić masło, zeszklić szalotkę i dodać cykorię z gruszką. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dusić przez 10 minut na średnim ogniu. Następnie wymieszać z ziemniakami.
Kremówkę wymieszać z serem gorgonzola, doprawić szczyptą soli i pieprzem.

Liście kapusty rozłożyć na blacie kuchennym. Nakładać porcje farszu na każdy liść w miejscu gdzie jest początek najgrubszego nerwu, złożyć boki do środka i zwinąć. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać kremowym sosem i posypać orzechami. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 st.
Smacznego!

studio kuchnia | Gołąbki z ziemniakami, cykorią i gruszką w sosie gorgonzola