Gofry ziemniaczane z pieczoną dynią i kurkami

studio kuchnia | Gofry ziemniaczane z pieczoną dynią i kurkami

Oto oszałamiająco udany przepis na gofry ziemniaczane, nie tylko wspaniały w swoim końcowym efekcie, ale być może bardziej znacząc, że eliminuje proces smażenia, który jest tradycyjnie niezbędny do stworzenia idealnie chrupiących placków ziemniaczanych.
Ziemniaki pieczone w gofrownicy stają się miękkie i kremowe z chrupkimi lekko brązowymi brzegami i powierzchnią. 
W momencie kiedy połączyłam te złociste gofry z pieczoną dynią, kurkami i kremowym serem burrata, zdałam sobie sprawę, że doskonałe placki ziemniaczane mogą wyglądać jak gofry. Niewiarygodne. Chrupiące. 

studio kuchnia | Gofry ziemniaczane z pieczoną dynią i kurkami

przepis na 2 porcje

potrzebujesz

500 g ziemniaków
1 łyżka mąki
1 jajko ‘zerówka’
sól morska
olej roślinny

1 kulka sera burrata
500 g dyni, pokrojonej w 2cm kostkę
200 g kurek, oczyszczonych
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
tymianek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska + pieprz czarny
2 łyżki masła
oliwa
1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili
micro greens

studio kuchnia | Gofry ziemniaczane z pieczoną dynią i kurkami

przygotowanie

Dynię ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokropić oliwą i posypać szczyptą soli. Piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurki, dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać masło i doprawić solą morską, pieprzem, sokiem cytrynowym  i tymiankiem. Wymieszać z pieczoną dynią.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić. Po 5 minutach odlać zbierający się sok. Dodać mąkę, jajko i sól oraz wymieszać masę ziemniaczaną.
Gofrownicę nagrzać i wysmarować olejem. nałożyć porcję ciasta i piec na złoty kolor. Przed każdym pieczeniem ponownie smarować gofrownicę olejem. 

Gofry ziemniaczane podawać na gorąco z serem burrata,  pieczoną dynią i kurkami. Posypać suszoną papryczką chili i microgreens. Smacznego!