Sałatka z łososiem i borówkowym winegretem

studio kuchnia | Sałatka z łososiem i borówkowym winegretem

Prawdziwa letnia sałatka z wędzonym łososiem, grillowanym fenkułem i borówkami. Polana borówkowym winegretem, który wspaniale łączy słony smak łososia ze swoją słodkością. Winegret zrobiłam z belgijskiego `stroop`, można go porównać z powidłami, wygląda jak bardzo zgęstniały syrop. Możecie użyć marmolady borówkowej lub bardzo gęstego syropu.

25 minut | 4 porcje

potrzebujesz

300 g mieszanej sałaty z radicchio
20 pomidorków koktajlowych
1/2 długiego świeżego ogórka
1/2 bulwy fenkuła
1 czerwona cebula
400 g wędzonego łososia
6 łyżek borówek
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
posiekana natka pietruszki
4 łyżki orzechów włoskich

winegret

8 łyżek oliwy
3 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki marmolady borówkowej
2 ząbki czosnku, posiekany
1 szalotka, posiekana

przygotowanie

Fenkuł pokroić w cienkie plastry i usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni grillowej z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory pokroić na pół, ogórka i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Łososia pokroić w paseczki.

Wszystkie składniki na winegret wymieszać razem i doprawić solą i pieprzem.

Sałatę ułożyć na talerzach, dodać pokrojone warzywa i łososia oraz udekorować świeżymi borówkami, orzechami i posiekaną natką pietruszki. Podawać z borówkowym sosem.
Smacznego!

scroll down for english version:)

studio kuchnia | Sałatka z łososiem i borówkowym winegretem

Salmon salad with blueberry vinaigrette

300 g mixed salad with radicchio
20 cherry tomatoes
1/2 cucumber
1/2 fennel
1 red onion
400 g smoked salmon
6 tablespoons blueberries
1 tablespoon olive oil
salt and pepper
chopped parsley
4 tablespoons walnuts

vinaigrette
8 tablespoons olive oil
3 tablespoons apple cider vinegar
4 tablespoons blueberry marmalade or syrup, i used belgian blueberry stroop
2 cloves garlic, chopped
1 shallot, chopped

Cut the fennel into thin slices and bake it with oil in a hot grill pan until tender, season with salt and pepper. Cut the cherry tomatoes in half, slice the cucumber and onion. Cut the salmon into strips.
To make the vinaigrette, just whisk all the ingredients together in a bowl and season with salt and pepper.

Arrange  the salad on the plates, add the chopped vegetables and salmon. Then garnish with fresh blueberries, walnuts and chopped parsley. Serve with blueberry vinaigrette.
Enjoy!