Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

studio kuchnia | Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

Kilka dni temu miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach, których tematem przewodnim było mięso owcze. To delikatne mięso znajduje się dość wysoko ​​na mojej liście mięsnej. 
Nauczyłam się łączyć  jagnięcinę z wieloma różnymi smakami. Właśnie dlatego chciałam zaintrygować Was tą sałatką w stylu azjatyckim, założę się, że nigdy wcześniej takiej nie robiliście.
Podałam makaron ryżowy w sosie z imbiru, wymieszanym z dużą ilością cienko pokrojonych chrupiących letnich warzyw i, co jest najcudowniejsze, z  soczystym szaszłykiem jagnięcym, aby sałatka była bogata i pożywna.
Nigdy wcześniej nie próbowałam jagnięciny w stylu azjatyckim i ku mojemu zaskoczeniu, okazała się idealna!
Do winegretu dodałam trochę imbiru, czosnku, limonki i odrobiny miodu,  aby stworzyć świeży, lekko słodki smak. Myślę, że ta podstawa smaku jest kluczowa, wraz z połączeniem z jagnięciną, kolendrą i papryczką chili. 
Mam wrażenie, że ta sałatka będzie jednym z naszych ulubionych potraw i, że Wy także ją polubicie.

czas przygotowania 30 minut | 4 porcje

potrzebujesz

250 g makaronu ryżowego
500 g jagnięciny
100 g młodej kukurydzy
100 g młodych zielonych szparagów
100 g groszku cukrowego
2 małe marchewki
6 cebulek dymek, pokrojone w krążki
3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki sezamu
4 łyżki posiekanej kolendry

sos imbirowy

1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
3/4 łyżeczki pieprzu cayenne

winegret

sok z 2 limonek
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 gałązka trawy cytrynowej, pokrojonej w krążki
1 papryczka chili, drobno pokrojona
łodyżki kolendry
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
5 łyżek wody

studio kuchnia | Salatka azjatycka z makaronem ryzowym

przygotowanie

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na winegret, odstawić.
Kukurydzę, szparagi, marchewki i groszek pokroić na zapałki. Winegret odcedzić i zalać nim jarzyny, dodać dymki. Odstawić do marynowania.

W misce połączyć wszystkie składniki na sos imbirowy. Jagnięcinę pokroić na małe kawałki, nałożyć na patyczki i posmarować sosem imbirowym. Rozgrzać olej na patelni i krótko podpiec szaszłyki na wysokim ogniu,  podlać resztkami sosu imbirowego i dusić przez 1 minutę.

W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia, ugotować makaron ryżowy. Wymieszać z jarzynami.
Rozdzielić po talerzach, podać z szaszłykami jagnięcymi i posypać sezamem oraz kolendrą. Smacznego!

studio kuchnia |Salatka azjatycka z makaronem ryzowym