Sałata z pieczonych warzyw z karmelizowanymi orzechami + dressing cytrusowy

studio kuchnia | Sałata z pieczonych warzyw z karmelizowanymi orzechami

Bardzo aromatyczna sałata z dużą ilością pieczonych warzyw, owoców i fety. Podstawą tej sałatki to pieczone buraczki i bakłażan z karmelizowanymi orzechami włoskimi. To prosta do zrobienia i bogata sałatka otulona pysznym winegretem cytrusowym.
Jest idealna jako lunch do pracy lub na imprezę jako dodatek do ryby czy mięsa. Jest wspaniała na następny dzień, odkryłam, że im dłużej sałata marynuje się w sosie, robi się jeszcze lepsza. This is my kind of food, uwielbiam!

studio kuchnia | Sałata z pieczonych warzyw z karmelizowanymi orzechami

czas przygotowania 35 minut | 2 porcje

potrzebujesz

pieczone warzywa

2 średnie buraczki, pokrojone w kostkę
1 bakłażan, pokrojony w kostkę
2 łyżki oliwy
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
sok z 1/2 pomarańczy
sól + pieprz czarny

karmelizowane orzechy włoskie

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

dressing cytrusowy

30 ml oliwy
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka miodu
sól + pieprz czarny

dodatkowo

70 g mieszanki sałat
1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1 pomarańcza, cienko pokrojona
4 łyżki ziaren granatu
100 g feta
1 łyżeczka suszonej papryczki chili

przygotowanie

Buraczki i bakłażan przełożyć do brytfanki, wymieszać z oliwą, sokiem pomarańczowym, tymiankiem, wędzoną papryką, kminkiem, imbirem i kolendrą. Doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.
Orzechy włożyć do miseczki żaroodpornej, wymieszać z miodem i pieprzem cayenne. Wstawić do piekarnika i piec przez 10-15 minut.
Wszystkie składniki na dressing cytrusowy wymieszać w miseczce.

Sałatę włożyć do miski, dodać ziarna granatu, pomarańcza, ser feta, pomidorki i cebulę, wymieszać i dodać pieczone warzywa. Polać dressingiem cytrusowym, posypać karmelizowanymi orzechami i suszoną papryczką chili. Smacznego!