Sałata z nektarynkami i kurczakiem

studio kuchnia | Salata z nektarynkami i kurczakiem

Nadchodzi sezon letni i myślę, że my wszyscy potrzebujemy czegoś zdrowszego i lżejszego, jak ta sałatka z mnóstwem warzyw, grillowanymi nektarynkami, kurczakiem i sosem z masłem orzechowym. Ona jest niesamowita, prosta ale również w tym samym czasie ma w sobie coś niecodziennego. Uwielbiam w niej połączenie słodkich nektarynek z kurczakiem i chrupiącymi orzechami. I jeśli myślisz, że nektarynki są dziwnym dodatkiem do masła orzechowego, może, ale obiecuję, że są przepyszne! 

czas przygotowania 30 minut | 2 porcje

potrzebujesz

1 filet z kurczaka
50 g rukwi wodnej
2 nektarynki
8 zielonych szparagów
1/2 ogórka sałatkowego
2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
50 g groszku cukrowego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1/2 czerwonej papryczki chili, posiekanej
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki oliwy

marynata

40 ml sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
sok i starta skórka z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany

sos z masłem orzechowym

1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
sok i starta skórka z 1/2 lemonki
200 ml mleka kokosowego
100 g masła orzechowego
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
pieprz czarny i sól

przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w misce.
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski, włożyć do czystej miski i zalać 3/4 marynaty. Odstawić do lodówki.
Nektarynki pokroić na osiem części i włożyć do miski z resztą marynaty.

W rondelku rozgrzać olej kokosowy, zeszklić czosnek i imbir na małym ogniu. Dodać papryczkę i wymieszać, zalać mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło orzechowe, sok i startą skórkę z limonki oraz czerwoną pastę curry. Podgrzać, aż masło orzechowe się rozpuści. Doprawić pieprzem i solą.

Groszek cukrowy ugotować w osolonej wodzie. Pomidory i ogórka pokroić na mniejsze kawałki.
Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Natrzeć  oliwą i posolić, grillować przez 10 minut aż będą miękkie.
Na tę samą patelnię włożyć nektarynki i grillować z obu stron przez 2-3 minuty.
Wyciągnąć kurczaka z lodówki, nałożyć na patyczki i grillować na patelni cały czas obracając aby mięso się nie przypaliło.

Na talerzach ułożyć rukiew wodną, dodać ogórka, pomidory i groszek cukrowy. Ułożyć grillowane szparagi i nektarynki oraz przykryć szaszłykami drobiowymi. Pokropić sosem z masłem orzechowym, posypać orzeszkami, papryczką chilli i świeżą kolendrą. Smacznego!