Pizza Cezar

studio kuchnia | Pizza Cezar

Pizza cezar z kurczakiem i oryginalnym sosem. Pieczona na cieniutkim spodzie z aksamitnym pomidorowym sosem. Podana z sałatą rzymską i polana dressingiem cezar. Swoim smakiem, pizza bardzo podobna jest do klasycznej sałatki cezar. Pięknie prezentuje się na talerzach. Wielbiciele sałatki Cezara mogą z tych składników także zrobić Burgera Cezar. Do pizzy użyłam kurczaka gotowanego w bulionie, wywar można potem zamrozić. Możecie także wykorzystać resztki kurczaka z rosołu. 

50 minut + 2 godz wyrastania ciasta | 4 średnie pizze

Potrzebujesz

Ciasto na pizzę

przepis znajdziecie tutaj

Sos pomidorowy

700 g pomidorów świeżych lub z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz

Dekoracja

2 podwójne filety z kurczaka
150 g startego sera mozzarella
150 g startego sera parmesan
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
1 sałata rzymska

Sos 

1 jajko
1 ząbek czosnku
100 ml jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka startego sera parmesan
3 filety anchois
pieprz kajeński
1 łyżka sosu Angielskiego (Worcestershire)

Przygotwanie

Wyrobić ciasto na pizzę i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Ugotować filety z kurczaka w bulionie lub użyć resztki z rosołu. Ostudzić i rozerwać na małe kawałki.

Cebulę i czosnek obrać oraz posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory i doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 20 minut. Zmiksować.

Zrobić sos, do wysokiego kubka wbić jajko. Czosnek obrać i pokroić oraz dodać do kubka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać musztardę,  jogurt, olej, parmesan i filety anchois. Doprawić sosem Angielskim i pieprzem kajeńskim. Wszystko razem zmiksować, ruszając mikser z dołu do góry.

Nagrzać piekarnik do 220 st.

Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do pieczenia oprószoną mąką, wysmarować sosem pomidorowym i posypać serem. Udekorować kawałkami kurczaka oraz oprószyć przyprawami do kurczaka i oregano. Wsunąć do piekarnika, piec przez 15-20 minut, aż pizza zacznie się rumienić.

Zaraz po wyciągnięciu udekorować posiekaną sałatą i polać sosem.

Smacznego:)

DC-Pizza