Kuskus perłowy z karmelizowaną marchewką, nerkowcami i granatem

studio kuchnia | Kuskus perłowy z karmelizowaną marchewką, nerkowcami i granatem

Wspaniała sałatka z granatem i karmelizowaną marchewką zapiekaną w soku pomarańczowym z papryczką chili i nerkowcami. Lubię takie lekkie i super świeże smaki z odrobiną chrupiącego dodatku.
Uwielbiam kuskus perłowy w tej sałatce, z marchewkami + pomarańczem + granatem to takie świetne połączenie! A nerkowce i przyprawy dodają więcej smaków. Sałatkę wykończyłam miodowym winegretem z odrobiną świeżych cytrusów.
Jest to naprawdę jedna z moich ulubionych sałatek. Prosta, ale pełna odpowiedniej ilości słodkich i pikantny smaków. Doskonała na obiad, czy jako dodatek lub w słoiku do pracy!

60 minut | 2 porcje

potrzebujesz

120 g kuskus perłowego
6 małych marchewek
4 łyżki nerkowców
1 pomarańcza, pokrojona w kostkę
sok z 1 pomarańczy
ziarna z 1 owocu granatu
1 czerwona cebula, drobno posiekana
4 dymki, pokrojone w krążki
4 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
1/2 papryczki chili, drobno pokrojonej
sól i pieprz czarny

winegret

sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 papryczki chili, drobno pokrojonej
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oliwy

przygotowanie

Marchewki obrać, ułożyć na blasze do pieczenia wysmarowanej oliwą i posypać nerkowcami. Dodać posiekaną papryczkę chili, sok z jednej pomarańczy, tymianek i rozmaryn. Dodać nie obrany czosnek i posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Usunąć folię i piec ponownie przez 20 minut. Wycisnąć czosnek na warzywa.

Kuskus perłowy ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
Wszystkie składniki na winegret razem wymieszać.
W dużej misce wymieszać kuskus z cebulą czerwoną, dymką, pomarańczą i ziarnami granatu. Dodać pieczone marchewki z nerkowcami i polać winegretem.
Smacznego!

studio kuchnia |Kuskus perłowy z karmelizowaną marchewką, nerkowcami i granatem