Carpaccio wegetariańskie

studio kuchnia | Carpaccio wegetariańskie

Wegetariańska, kolorowa wariacja klasycznego carpaccio. Pełne kolorowych warzyw korzeniowych marynowanych w oleju i occie, posypane grzankami i orzechami pinii. Uwielbiamy jeść takie warzywa okopowe na surowo, przeważnie kupuję je na targu w różnych kolorach i rodzajach; rzepki, kalarepy, buraczki, marchewki czy topinambur. Takie carpaccio możecie zrobić z ulubionych sezonowych warzyw. Polecam, smakuje o każdej porze dnia! 

20 minut + 1 godz marynowania | 2 porcje

Potrzebujesz

3 buraczki różnego koloru, u mnie; różowy, żółty i biały
2 marchewki różnego koloru, u mnie; żółta i fioletowa
2 małe topinambury
4 rzodkiewki
1 rzepa
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki octu winnego
1 cienka kromka chleba
2 łyżki orzechów pinii
1 łyżka ziaren dyni
2 łyżki oleju orzechowego
1 garstka młodej sałaty
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć, jeżeli są młode nie obierać. Pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej mandoliną (szatkownicą). Przełożyć do miski, zalać octem i oliwą oraz delikatnie wymieszać palcami. Odstawić na godzinę.

Kromkę chleba pokroić w małe kosteczki i prażyć razem z ziarenkami pinii i dyni na suchej patelni, cały czas mieszając.

Marynowane warzywa ułożyć na talerzu, posypać grzankami i ziarnami. Pokropić olejem z orzechów i oprószyć solą i pieprzem. Udekorować listkami sałaty. Smacznego!

studio kuchnia | wegetariańskie carpaccio