Tajski łosoś z dynią

studio kuchnia | Tajski łosoś z dynią

Jeśli chodzi o ryby, łosoś wydaje się przyciągać największą uwagę przy naszym stole. Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań. Grillowany łosoś z dynią piżmową, duszoną w aromatycznym bulionie. Przyprawionym czosnkiem, odrobiną świeżo startego imbiru i trawy cytrynowej, perfumowanym bazylią tajską. Śmietanka kokosowa dodaje sosowi charakteru, dodając mu coś wspaniałego, do czego tylko ma się ochotę zanurzyć kawałek chleba. Lekko pikantne, smaczne i niezwykle łatwe do przyrządzenia. Idealny przepis na kolacje poniżej 30 minut.

czas przygotowania 30 minut 2 porcje

potrzebujesz

250 g filetu łososia ze skórą
250 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżki oleju roślinnego
200 ml bulionu warzywnego
1 łodyga trawy cytrynowej, przecięta na pół
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżka masła
50 ml śmietanki kokosowej
suszone płatki chili
czarny sezam
tajska bazylia
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska + pieprz czarny

studio kuchnia | tajski łosoś z dynią

przygotowanie

Na patelni podgrzać olej i  zeszklić czosnek. Dodać imbir i dynię piżmową oraz piec przez 5 minut, na wysokim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zalać bulionem, dodać kurkumę, sól morską, pieprz i trawę cytrynową. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 15-20 minut. Zagęścić śmietanką kokosową i masłem, dodać bazylię, zagotować i wyłączyć sos.
Filet z łososia pokroić na mniejsze porcje. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać i smażyć rybę z dwóch stron po 3-4 minuty z każdej strony.