Pierogi z owocami morza

studio kuchnia | pierogi z owocami morza

Mnóstwo rybki, krewetek i sera zawiniętych w domowo robionym cieście i pływających w niesamowitym czosnkowo maślanym sosie z małżami. Sos jest prosty do zrobienia, dodaje dużo smaku i jest kluczem tego przepisu, jest zrobiony z bulionu z pancerzy krewetek, z ziołami i zagęszczony masłem.
Jestem naprawdę podekscytowana tym przepisem, bałam się trochę farszu rybnego ale wyszły pyszne, warte spróbowania!!

czas przygotowania 60 minut | 30 pierogów  

potrzebujesz

ciasto na pierogi

farsz

300 g fileta z białej ryby (leszcz, pstrąg, okoń morski,…)
10 krewetek w pancerzach
2 jajka ‚zerówki’
100 g ugotowanych ziemniaków
150 g startego parmezanu
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany
1 łyżeczka świeżo posiekanego majeranku
sok z 1/2 cytryny bio
2 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól

sos maślany z małżami

500 g muli, oczyszczonych
300 ml bulionu z pancerzy z krewetek
100 ml białego wina
2 szalotki, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane
1/2 marchewki
liść laurowy
oliwa
1 łyżka świeżo posiekanego majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki masła
starta skórka z 1/2 cytryny bio
3 łyżki śmietany kremówki
pieprz czarny
sól
parmezan do posypania

pierogi z owocami morza 3

przygotowanie

Przygotować ciasto na pierogi.
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać ciepłą wodę i rozmrozić, następnie obrać z pancerzy.
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy,  zeszklić szalotkę z ząbkiem czosnku. Dodać pancerze z krewetek i dusić przez 3 minuty. Zalać 500 ml gorącej wody, dodać marchewkę i liść laurowy, doprawić solą i pieprzem oraz gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić szalotkę z ząbkiem czosnku. Dodać filet z ryby i krewetki, dusić przez 5 minut. Przełożyć do robota kuchennego, dodać ziemniaki, jajka, parmezan, sok z cytryny i majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem zmiksować.

Ciasto na pierogi podzielić na 4 części, podsypać mąką oraz rozwałkować na cienkie placki. Szklanką wyciąć kółka, na środek nałożyć farsz, brzegi pokropić wodą i przykryć drugim kółkiem, następnie zlepić brzegi i delikatnie przycisnąć sklejone brzegi widelcem.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić szalotkę z czosnkiem. Zalać białym winem i gotować przez 3 minuty, dodać bulion z pancerzy i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić mule i gotować przez 3 minut. Dodać masło, skórkę z cytryny, majeranek, pietruszkę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem oraz dalej dusić przez kolejne 3 minuty.

Ugotowane pierogi od razu podać z sosem z mulami, posypać parmezanem. Smacznego!

pierogi z owocami morza