Makaron z muszlami i koprem morskim w sosie maślanym

Makaron z mulami i małżami w maślanym sosie z czosnkiem i pieczonym koprem morskim. 

Makaron z muszlami i koprem morskim w sosie maslanym 4

Czy próbowaliście kiedyś koper morski? Jest to ziele o solnym smaku, które cudownie sprawdza się do dań rybnych, wydobywa z nich smak i nadaje im świeżości. Ja w  tamtym tygodniu po raz pierwszy jadłam koper morski (soliród), byłam zachwycona smakiem i to zainspirowało mnie zrobić to danie.
Jeżeli lubicie małże to ten makaron jest czymś dla Was, jest pełen morskich smaków, lekki i oryginalny. S
os maślany z czosnkiem wyszedł delikatny i bardzo aromatyczny, świetnie pasuje z solnym koprem morskim.
Fantastyczne danie, prawdziwy comfort food na sobotni wieczór, do tego lampka białego wina i świeczki… idealnie!

studio kuchnia | Makaron z muszlami i koprem morskim w sosie maslanym

czas przygotowania  40 minut | 2 porcje

potrzebujesz

250 g makaronu
250 g małży
300 g muli
75 g kopru morskiego (soliród)
2 szalotki, pokrojone w cienkie paseczki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone i posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie paseczki
1 marchew, obrana i pokrojona
oliwa
100 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki startej  skórki z cytryny
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
pieprz czarny 

Makaron z muszlami i koprem morskim w sosie maslanym 5

przygotowanie

Oczyścić mule: puste muszle wyrzucić, zamknięte wrzucić do zimnej wody. Otwarte muszle spróbować zamknąć między dwoma palcami, jeżeli się nie zamkną, wyrzucić (świeże małże automatycznie powinny się zamknąć). Za pomocą noża oczyścić wszystkie nierówności z muszli i odciąć wystające nici.
Małże umyć pod bieżącą zimną wodą.

W dużym garnku z podwójnym dnem rozgrzać olej, zeszklić 1 szalotkę i 1 czosnek, dodać seler i marchewkę. Wymieszać oraz zwiększyć ogień, zalać białym winem. Gotować przez parę minut, aż alkohol wyparuje. Dodać  bulion, posypać pieprzem. Wrzucić mule i dusić przez 3 minuty pod przykryciem, na małym ogniu. Dodać małże i dusić jeszcze przez 5 minut.

W dużym garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Gotować makaron, aż będzie al dente.
Ugotowane muszle wyjąć do miski, przykryć folią aluminiową. Wywar przecedzić, wlać z powrotem do garnka, dodać masło, skórkę z cytryny i pietruszkę oraz gotować przez 3-5 minut.

Koper morski opłukać pod bieżącą wodą. Na patelni zeszklić szalotkę i czosnek na rozgrzanej oliwie, dodać koper morski i pieprz oraz krótko podsmażyć na wysokim ogniu.
Małże, koper morski i makaron włożyć do garnka z sosem maślanym, wymieszać oraz  lekko podgrzać.
Podać od razu, smacznego!