Makaron z grillowaną papryką i tuńczykiem

studio kuchnia | Makaron z grillowana papryka i tunczykiem

Ostatnio czuję głęboką miłość do grillowanej papryki, także dzisiaj mam dla Was miski pełne zdrowego comfort food z papryką, sosem pomidorowym i tuńczykiem! Chciałam aby sos był pełen smaku, także na koniec dodałam słodziutkich pomidorków koktajlowych. Kocham to danie, jest łatwe, syte i strasznie smaczne. Polecam!

czas przygotowania 40 minut | 2 porcje

potrzebujesz

250 g rigatoni
2 czerwone papryki
200 g tuńczyka z puszki
200 g pomidorków koktajlowych
300 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz czarny
2 łyżki oliwy

studio kuchnia | Makaron z grillowana papryka i tunczykiem

przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki przeciąć na pół, wyjąć nasionka i umieścić na blachę skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut.

W osolonej wodzie ugotować makaron do miękkości. Odcedzić, zostawiając 1/2 szklanki wody spod makaronu.

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek oraz dusić na małym ogniu przez 10 minut aż będą miękkie. Zalać przecierem pomidorowym i dusić przez kolejne 10 minut. Dodać wodę spod makaronu, koncentrat pomidorowy i pomidory koktajlowe. Posypać tymiankiem i doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez 10 minut.

Papryki wyciągnąć z piekarnika, zdjąć skórki i pokroić na kawałki. Włożyć do sosu i wymieszać z tuńczykiem i makaronem. Smacznego!