Grillowana ośmiornica z chimichurri

studio kuchnia | grillowana-omiornica-z-chimichurri

Szalenie smaczna przekąska! Grillowana ośmiornica z czosnkowym sosem chimichurri. Ośmiornica jest wcześniej ugotowana także wystarczy Wam 20 minut aby przyrządzić tę rewelacyjną potrawę. Całość dopełnia świeża kolendra i papryczka chilli, dzięki czemu przekąska jest aromatyczna i esencjonalna.

czas przygotowania 20 minut | 4 porcje

potrzebujesz

400 g ugotowanej ośmiornicy
1 wiązka kolendry, drobno posiekanej
1/2 wiązki natki pietruszki, drobno posiekanej
4 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
1 szalotka, posiekana
6 łyżek oliwy
1 łyżka posiekanej czerwonej papryczki chilli
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

studio kuchnia | grillowana-osmiornica-z-chimichurri

przygotowanie

Wszystkie składniki na sos chimichurri wymieszać razem w miseczce.
Ugotowaną ośmiornicę przekroić na pół, skropić sosem chimichurri i ułożyć na rozgrzany grill lub bardzo gorącą patelnię grillową. Upiec z obu stron na złoty kolor.

Od razu podać z resztą sosu i z grzankami. Smacznego!