Przekąski w kieliszkach

studio kuchnia | Przekąski w kieliszkach

Panna cotta na słono z koziego sera z figami i wędzoną szynką, podawana w kieliszkach. Idealna przekąska na nadchodzący wieczór sylwestrowy lub na inne imprezy czy przyjęcia. Kozi ser z figami to udane i sprawdzone połączenie, robiłam wcześniej Sernik à la crème brûlée. W tej przystawce, delikatny smak koziego sera wspaniale łączy się z figami i słoną szynką. W kieliszkach ta mini przekąska pięknie się prezentuje tworząc elegancką przystawkę.

20 minut + 2 godz. | 12 porcji

Potrzebujesz

400 ml śmietany kremówki
150 g puszystego koziego sera
2 łyżeczki żelatyny
3 figi
3 plasterki wędzonej szynki

Przygotowanie

W rondelku podgrzać śmietanę, odlać 5 łyżek i wymieszać z żelatyną. Do śmietany dodać kozi ser, mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać żelatynę i wymieszać. Zdjąć z palnika.

Figi umyć i pokroić na małe kawałki. Włożyć do kieliszków, przyklejając figi do boków kieliszek. Zalać masą z kozim serem i włożyć do lodówki na 2 godz. Przed podaniem udekorować szynką.

Smacznego.

studio kuchnia | Przekąski w kieliszkach