Bakłażan zawijany z quinoa i szparagami

studio kuchnia |Bakłażan zawijany z quinoa i szparagami

Roladki z bakłażanem nadziewane quinoa, mięsem mielonym i szparagami. Roladki upiekłam z sosem pomarańczowym, parmezanem i orzeszkami pinii oraz podałam z rukolą pokropioną winegretem z olejem orzechowym. Jest to świetna przekąska, polecam!

czas przygotowania 40 minut | 20 roladek

potrzebujesz

2 bakłażany
250 g mielonego mięsa wołowego
100 g quinoa
10 zielonych szparag, pokrojonych w plasterki
1 szalotka, drobno posiekana
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka curry
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 pomarańcz
100 g tartego parmezanu
4 łyżki orzechów pinii
olej z oliwek
sól i pieprz czarny

dodatkowo

100 g rukoli
5 łyżek oleju orzechowego
1 łyżka octu balsamicznego

przygotowanie

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Bakłażany pokroić w cienkie plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem wysmarować plasterki olejem, posypać solą oraz włożyć na 7 minut do piekarnika.
Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę, dodać szparagi i dusić przez 5 minut.

Do miski wsypać ugotowaną kaszę, dodać mielone mięso, cebulę, szparagi, posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki. Doprawić curry, papryczką, solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Nałożyć po jednej łyżce nadzienia na środek plastrów bakłażana, zawinąć i ułożyć na blasze. Pokropić oliwą, wycisnąć sok z pomarańcza oraz posypać orzechami pinii i parmezanem. Piec w piekarniku przez 15 minut.

Podać z dodatkiem rukoli pokropionej olejem orzechowym i octem balsamicznym, smacznego!

studio kuchnia |Bakłażan zawijany z quinoa i szparagami