Papryka faszerowana komosą ryżową i krewetkami

studio kuchnia | Papryka faszerowana komosą ryżową i krewetkami

Papryka nadziewana ziarenkami quinoa z pieczonymi krewetkami i duszonym jarmużem. Farsz z komosy ryżowej uzupełniłam jogurtem greckim i serem pecorino, dzięki temu farsz był wilgotny i kremowy, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Połączenie jest wyjątkowo smaczne, bardzo lekkie i wystarczająco sycące. Bardzo, bardzo polecam;)

90 minut | 4 porcje

potrzebujesz

4 czerwone papryki
250 g quinoa
300 g krewetek
250 g jarmużu
2 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki pestek z dyni
5 łyżek jogurtu greckiego
2 czubiaste łyżki startego sera pecorino + do posypania
olej z oliwek
1 kostka rosołowa
1 szklanka bulionu warzywnego
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz

przygotowanie

W garnku zagotować wodę z kostką rosołową, ugotować ziarna quinoa do miękkości.

Jarmuż opłukać pod bieżącą wodą, wyciąć ze środka stwardniałą część łodygi i pokroić w paseczki.

Krewetki obrać z pancerzy, grzbiet delikatnie naciąć wzdłuż i wyciągnąć jelito. Smażyć na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy przez minutkę z każdej strony. Doprawić pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Krewetki wyłożyć na talerz. 

W tej samej patelni zagrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić szalotkę z czosnkiem. Dodać jarmuż, dusić przez 10 minut, zalać 1/2 szklanki wody. Dalej dusić aż woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszać quinoa z krewetkami, jarmużem, koperkiem i pietruszką. Dodać pestki z dyni, 2 łyżki oliwy, jogurt grecki i ser pecorino. Doprawić szczyptą soli i czarnym pieprzem.

Papryki umyć, przekroić na pół, delikatnie wyciąć gniazda nasienne i wypełnić farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i podlać bulionem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 50 minut w temperaturze 190 st. Zdjąć folię, zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.

Smacznego!

studio kuchnia| Papryka faszerowana komosą ryżową i krewetkami