Zupa kokosowa z krewetkami i łososiem

studio kuchnia | Zupa kokosowa z krewetkami i łososiem

Gotowa w 20 minut, delikatna zupa z łososiem i krewetkami na bazie mleczka kokosowego i z dodatkiem groszku cukrowego. Doprawiona bazylią, kolendrą i imbirem. Jest to magiczna zupa z lekkimi składnikami, polecam!!

czas przygotowania 20 min | 4 porcje

potrzebujesz

400 g łososia, pokrojonego na 4 kawałki
12 krewetek, obranych z pancerzy
200 ml mleka kokosowego
1 L bulionu warzywnego
250 g groszku cukrowego
100 g groszku zielonego
6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
4 ząbki czosnku, drobno posiekanych
1 łyżeczka tartego imbiru
12 dużych listków bazylii
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki oleju roślinnego
świeża kolendra do posypania

przygotowanie

W garnku podgrzać olej i zeszklić czosnek z imbirem. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać łososia, krewetki, groszek zielony i groszek cukrowy. Dolać mleko kokosowe i doprawić sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wrzucić listki bazylii i cebulki dymki oraz gotować jeszcze przez 2 minuty.

Zupę podać posypaną posiekaną kolendrą. Smacznego!

studio kuchnia | Zupa kokosowa z krewetkami i łososiem