Zimowa sałatka z buraczkiem

studio kuchnia | Zimowa sałatka z buraczkiem

Lekka sałatka z roszponki podawanej z buraczkami, jabłkiem i orzechami włoskimi. Wzbogacana gorącym boczkiem  i ziołowym sosem. Idealna na zdrowy obiad lub delikatną kolację. Słone smaki boczku połączone z słodkim buraczkiem i chrupiącym jabłkiem. Sos vinaigrette robimy z cebulki dymki, pietruszki i szczypiorku z majonezem i czosnkiem, po prostu sos pełen smaków. Podawać z pieczywem. W wegetariańskiej wersji sałatkę można podać z żółtym serem (np. Gruyère) zamiast boczku.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Sałatka

4 małe buraczki
100 g roszponki
50 g  orzechów włoskich
8 cienkich plastrów solonego boczku
1 jabłko typu jonagold
1 łyżka masła do pieczenia
1/2 czerwonej cebuli

Sos vinaigrette

5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
1/3  wiązki pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju extra vierge
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Sos

W miseczce wymieszać majonez ze śmietaną, olejem i octem. Obrać i wycisnąć ząbek czosnku oraz dodać razem ze szczypiorkiem do miseczki. Dymki opłukać, odciąć ogonki, pokroić. Pietruszkę opłukać, drobno pokroić i dodać z dymką do majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Sałatka

Buraczki umyć pod bieżącą wodą, ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić w plasterki a następnie w cienkie paseczki. Jabłko umyć oraz pokroić w plasterki, następnie w słupki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki.

Rozgrzać masło na patelni oraz upiec boczek na złoty kolor.

Wykończenie

Roszponkę opłukać oraz ułożyć na talerzach, dodać buraczki, jabłko, cebulę i boczek. Posypać orzechami i polać sosem.

Najlepsze ze świeżym pieczywem.
Smacznego.

studio kuchnia | Zimowa sałatka z buraczkiem