Sałatka na ciepło w zimowym stylu

studio kuchnia | Sałatka na ciepło w zimowym stylu

Jeśli poszukujecie pomysłu na dzisiejszy obiad czy kolację, mam dla Was sytą sałatkę w zimowym stylu. Na ciepło podawane pieczone ziemniaczki z brukselką, boczkiem i jajkiem na twardo. Wszystko podane na talerzu z roszponką i polane majonezowym sosem vinaigrette. Wymaga niewiele przygotowania i jest idealna na zimowe dni.

35 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

600 g ziemniaków
600 g brukselki
4 jajka
1 cebula
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
100 g dojrzałego sera
400 g roszponki
1/2 wiązki natki pietruszki

Sos vinaigrette

1 łyżka musztardy
3 łyżki majonezu
2 łyżki octu winnego
3 łyżki śmietany

Przygotowanie

Brukselkę oczyścić, ugotować w osolonej wodzie. Zależy od wielkości brukselki, gotować przez 15-20 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grube krążki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Jajka ugotować na twardo, spłukać pod zimną wodą i pokroić w ćwiartki.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać masło na patelni, zrumienić boczek. Dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i brukselkę. Zrumienić na złoty kolor.

Roszponkę umyć i wysuszyć. Pokroić ser w drobną kostkę, posiekać pietruszkę i wymieszać wszystkie składniki na sos.

Roszponkę wyłożyć na talerze, udekorować ziemniakami, brukselką i boczkiem. Posypać serem i pietruszką oraz polać sosem.

Smacznego.

studio kuchnia | Sałatka na ciepło w zimowym stylu