Ziemniaki z patelni

studio kuchnia | Ziemniaki z patelni

Ziemniaki prosto z patelni, podawane z jajkiem sadzonym, korniszonami i cebulkami perłowymi. Szybki obiad lub ciepła kolacja dla całej rodziny. Wspaniale smakuje przygotowane w indywidualnych patelniach.

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
4 jajka
3 łyżki masła
100 g korniszonów
100 g cebulek perłowych w occie
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
sól i świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i umyć.  Pokroić w cienkie plasterki. Cebule obrać i pokroić w krążki.

Na dużej patelni podgrzać masło, dodać ziemniaki z cebulą, kminek, liście laurowe, sól i pieprz. Piec na złoty kolor przez 20 minut. Dodać korniszony i cebulki perłowe, wymieszać.

Na osobnej patelni upiec jajka sadzone z solą i pieprzem. Podać od razu na gorąco z ziemniakami, posypać pietruszką.

Smacznego.

studio kuchnia | Ziemniaki z patelni