Zdrowa sałatka z boczniakami

studio kuchnia | Zdrowa sałatka z boczniakami

Właśnie się dowiedziałam, że nie powinno się jeść więcej niż 500 g czerwonego mięsa na osobę, na tydzień. Dotyczy to także kiełbaski, szyneczki czy paszteciku na naszej kromeczce. W związku z tym proponuję dzisiaj smaczną sałatkę obiadową, poszłam na całkowity wegan. Młoda sałatka, pomidorki świeże i suszone, fasolka, młode ziemniaczki i boczniaki. Do smaku dochodzi jeszcze czerwona cebula i czosnkowe vinaigrette. Jako sałatę użyłam pełną witamin rukiew wodną, wiem że nie wszyscy mają możliwość znaleźć jej w sklepach, można zamienić na roszponkę czy młode listki szpinaku.

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

250 g sałaty
200 g pomidorów koktajlowych
250 g boczniaków
1 czerwona cebula
12 młodych ziemniaczków
100 g fasolki
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju z czosnkiem
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju z oliwek

Sos vinaigrette

olej po suszonych pomidorach
3 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie

W garnku zagotować osoloną wodę, umyć ziemniaki i wrzucić do gotującej się wody. Fasolkę opłukać, odciąć ogonki oraz dodać do ziemniaków. Gotować do miękkości. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać olej, podzielić boczniaki palcami na paseczki i wrzucić na gorący olej. Doprawić solą i pieprzem,  czosnek obrać i posiekać oraz dodać do grzybów. Piec na złoty kolor.

Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Pomidorki przekroić na pół, położyć na sałacie. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać do sałaty. Ozdobić suszonymi pomidorkami oraz dodać boczniaki, ziemniaczki i fasolkę. Wymieszać olej z pomidorów z octem i zalać sałatkę.

Smacznego.

studio kuchnia | Zdrowa sałatka z boczniakami