Zdrowa obiadowa sałatka

studio kuchnia | Zdrowa obiadowa sałatka

Słodko – lekko pikantna sałatka ze świeżych jarzyn z aromatycznym vinaigrette. Do sałatki użyłam papryki, selera, mango oraz sałatę lodową, którą można  zastąpić kapustą. Świeże jarzynki zostały wzbogacone karmelizowanymi orzechami makadamia i kolendrą. Do sałatki można dodać pieczone kawałki piersi kurczaka lub miętę oraz podawać z pieczywem. Wspaniale smakuje w pracy czy do grilla. Bomba smakowa, serdecznie polecam!

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

Orzechy

100 g orzechów makadamia
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 czerwonej ostrej papryczki

Sałatka

1/2 sałaty lodowej
1/4 selera korzennego
1 żółta papryka
1 mango
1 wiązka kolendry

Vinaigrette

1/2 limonki
5 cebulek dymek
1 ząbek czosnku
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1/2 czerwonej ostrej papryczki
2 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oleju extra vierge

Przygotowanie

Orzechy

Papryczkę posiekać. Orzechy przesypać do rondelka, prażyć przez parę minut. Dodać masło, cukier, sól i papryczkę. Karmelizować aż orzechy zaczną się rumienić, całość przelać na papier do pieczenia. Po wystygnięciu posiekać.

Sałatka

Seler obrać, pokroić w cienkie plasterki, następnie w słupki.  Z papryki wyciąć nasiona, pokroić w krótkie paski. Mango obrać, wyciąć pestkę oraz pokroić w plasterki. Sałatę lodową i kolendrę posiekać.

Vinaigrette

Wycisnąć sok z limonki. Cebulki opłukać, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Papryczkę i czosnek posiekać. Wszystkie składniki na sos razem wymieszać.

Wykończenie

Pokrojone jarzyny rozdzielić po talerzach, posypać karmelizowanymi orzechami oraz polać sosem vinaigrette.

Smacznego!

studio kuchnia | Zdrowa obiadowa sałatka