Zapiekane gruszki z czekoladą

studio kuchnia | Zapiekane gruszki z czekoladą

Lekki deser z gruszkami zapiekanymi pod czekoladową warstwą. Plasterki z gruszek układamy w foremkach do pieczenia, dodajemy cukier i rum. Zalewamy ciastem czekoladowym, zrobionym z białek, cukru pudru i migdałów z dodatkiem proszku kakaowego. Pieczone bez mąki, także nadaje się też dla osób na diecie bezglutenowej. Pomimo cukru jest to deser niskokaloryczny. Miękki, rozpływający się w ustach. Wspaniały na zimno lub na ciepło. Podałam przepis na 4 porcje, są one małe i nie syte, ja sama zjadłam dwa…

Proszę dzielić się przepisem lub zdjęciami na facebooku, dać komentarze… 

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

2 miękkie dojrzałe gruszki
4 łyżeczki ciemnego cukru
4 łyżeczki soku cytrynowego
4 łyżeczki rumu
80 g cukru pudru
2 łyżki kakao
4 łyżki zmielonych migdałów
4 białka

studio kuchnia | Zapiekane gruszki z czekoladą

Przygotwanie

Nagrzać piekarnik do 170 stopni.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć ściśnięte w foremkach do pieczenia, każdą porcję posypać łyżeczką cukru i zalać łyżeczką soku cytrynowego i rumu.

W miseczce ubić białka na sztywną masę, dodać cukru pudru, kakao i migdały. Lekko wymieszać. Rozdzielić równomiernie po gruszkach i wsunąć do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło lub zimno.

[/recipe-instructions]

Smacznego.