Wiosenny makaron ze szparagami, groszkiem i fetą

studio kuchnia | Wiosenny makaron ze szparagami, groszkiem i fetą

Prosty makaron z dodatkiem wspaniałych składników jak świeży zielony groszek, szparagi i niezbędny sok z cytryny dla dodatku świeżości. Zielone szparagi pokroiłam w cieniutkie wstążki i poddusiłam krótko z groszkiem na oleju, przez co warzywa były jeszcze chrupiące i dodały fantastycznej tekstury. Jest to bardzo smaczne danie, które przynosi wiosenne uczucie.

czas przygotowania 20 minut | 2 porcje

potrzebujesz

100 g linguine
10 zielonych szparagów
1/2 szklanki zielonego groszku
100 g feta
4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekana
5 łyżek oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz czarny

studio kuchnia |Wiosenny makaron ze szparagami, groszkiem i fetą

przygotowanie

Makaron ugotować do miękkości.
Szparagom odciąć twarde końcówki i pokroić w cieniutkie paski za pomocą obieraczki.
Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić szalotkę i czosnek. Po 5 minutach dodać groszek i szparagi. Dusić jeszcze przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Następnie wymieszać z dymkami i makaronem.

Podać z pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

studio kuchnia | Wiosenny makaron ze szparagami, groszkiem i fetą