Tosty z patelni z pieczonym rabarbarem i truskawkami

studio kuchnia | Tosty z patelni z pieczonym rabarbarem i truskawkami

Chrupiące tosty na słodko? Yes, please! 
Uwielbiam tosty z patelni na śniadanie, z odrobiną jogurtu lub bitej śmietany i pieczonymi truskawkami, szczególnie w połączeniu z rabarbarem. To wiosenne śniadanie jest kremowe, miękkie, ciepłe, chrupiące i pocieszające… pyszne do ostatniego okruszka.

studio kuchnia |  Tosty z patelni z pieczonym rabarbarem i truskawkami

czas przygotowania 30 min | 2 tosty

potrzebujesz

2 duże kromki chleba na zakwasie
2 jajka ‘zerówki’
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka masła

100 g rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżka oleju kokosowego
4 łyżki syropu z agawy

200 ml śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka syropu z agawy

2 łyżki granoli

Tosty z patelni z pieczonym rabarbarem i truskawkami

przygotowanie

Rabarbar pokroić w cienkie paski, truskawki przekroić na pół. Olej kokosowy rozpuścić w mikrofali i wymieszać z syropem z agawy. Owoce włożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z olejem kokosowym. Piec w piekarniku przez 15 min w temperaturze 190 st C, wymieszać i piec ponownie przez 10 min.

W brytfannie roztrzepać jajka z mlekiem, solą i cukrem. Włożyć kromki chleba i odstawić na 10 min, następnie odwrócić i odstawić na kolejne 5 min.
Na patelni rozgrzać masło, tosty usmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
W między czasie ubić śmietanę z syropem na sztywno.

Upieczone tosty podać z bitą śmietaną, pieczonym rabarbarem i truskawkami. Posypać granolą, smacznego!