Tosty z łososiem i szparagami

studio kuchnia | Tosty z łososiem i szparagami

Tost jest jednym z najlepszych szybkich przekąsek. Zawiera dużo smaku i wiele wspaniałych aromatów. Dzisiejszy tost, zrobiłam z mozzarellą, wędzonym łososiem i zielonymi szparagami. Idealne na kolacje z dodatkiem świeżej sałaty z vinaigrette. Możecie również zrobić różne warianty na imprezę, zielone szparagi pomieszać z białymi i pokroić na małe zakąski. 

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

1 opakowianie młodych zielonych szparagów, liczymy 3-4 szparagi na osobę
200 g wędzonego łososia
2 kulki mozzarelli
8 kromek ciemnego chleba
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Szparagi umyć pod zimną wodą, odkroić końcówki. Wrzucić do gotującej się, osolonej wody na 4 minuty. Odcedzić, spłukać pod zimną wodą. Większe szparagi ewentualnie przekroić wzdłuż na pół.

Na 4 kromki ułożyć łososia, pokrojoną mozzarellę w cienkie plasterki i szparagi. Posypać pieprzem i przykryć drugą kromką. Zewnętrzne strony tostów posmarować masłem.
Piec w tosterze lub w piekarniku na złoto brązowy kolor. Przeciąć na pół, smacznego!

studio kuchnia | Tosty z łososiem i szparagami