Tagliata ze szparagami i sosem z parmezanu

studio kuchnia | Tagliata ze szparagami i sosem z parmezanu

Tagliata to włoska klasyka. Podstawą jest krótko pieczona i cięta polędwica wołowa z rukolą i parmezanem. Ja podałam ze szparagami i wspaniałym sosem z parmezanu. Danie jest wspaniałe, bardzo wiosenne;)

20 minut | 2 porcje

potrzebujesz

2 plastry polędwicy wołowej
300 g zielonych szparagów
2 garstki rukoli
2 łyżki masła
sól i pieprz czarny
2 łyżki orzeszków piniii

sos z parmezanu

8-10 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki startego parmezanu
1 szalotka, drobno pokrojona
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
sól i pieprz czarny

przygotowanie

Steki wyjąć z lodówki.
Szparagi opłukać, odciąć twarde końce. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować przez  3-5 minut. Szparagi mają być ugotowane lecz jeszcze chrupiące, al dente. Odcedzić i zalać zimną wodą.

Plastry polędwicy oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni z grubym dnem. Kiedy masło zacznie się rumienić, włożyć steki. Smażyć na dużym ogniu, kiedy masło zaczyna robić się brązowe, dodać łyżkę zimnego masła. Piec przez 3 minuty z obu stron, nie kłóć widelcem i piec jeden raz po obu stronach. Smażyć minutkę krócej lub dłużej, zależy czy stek ma być bardziej krwisty lub dobrze upieczony. Przełożyć na ciepły talerz, przykryć folią aluminiową. Odczekać 3 minuty. Do patelni z ciepłym masłem włożyć szparagi i krótko podpiec.

Wszystkie składniki na sos z parmezanu razem wymieszać.
Steki pokroić pod kątem na plastry, ułożyć na talerzach razem ze szparagami oraz posypać rukolą i orzeszkami pinii. Podać z sosem z parmezanu. Smacznego!

studio kuchnia | Tagliata ze szparagami i sosem z parmezanu