Stir-Fry z kurczakiem i fasolką

studio kuchnia | Stir-Fry z kurczakiem i fasolką

Soczysty kurczak pieczony na woku z fasolką i pieczarkami w śmietankowym sosie, posypany estragonem.  Bardzo smaczne, delikatne w smaku danie a poza tym szybkie do zrobienia. Podawane z ryżem, lecz można też podać z makaronem chińskim. Inspirowane na kuchni francuskiej.

25 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

2 podwójne filety z kurczaka
200 g zielonej fasolki szparagowej
200 g pieczarek
1 szalotka
4 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
5oo ml wody + kostka bulionu drobiowego
100 ml śmietany 30%
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
świeżo mielony pieprz
250 g ryżu

Przygotowanie

Ugotować ryż w osolonej wodzie.

Zagotować 1/2 L osolonej wody, wrzucić kostkę bulionu. Opłukać fasolkę i odciąć ogonki. Wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 3 minuty. Odcedzić, zostawiając 100 ml wody z bulionem.

Kurczaka pokroić w paski, pieczarki wyczyścić szczoteczką i pokroić w plasterki. Cebulki dymki opłukać, odciąć ogonki oraz pokroić w krążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać.

Rozgrzać wok z olejem, podsmażyć kurczaka cały czas mieszając, dodać fasolkę, pieczarki, szalotkę i czosnek. Smażyć przez 2 – 3 minuty. Następnie zalać wodą z bulionem i śmietaną, smażyć wszystko przez 2 minuty. Na koniec dodać dymki i estragon. Posypać pieprzem.

Podawać natychmiast, z ryżem.
Smacznego.

studio kuchnia | Stir-Fry z kurczakiem i fasolką