Stir-fry z jagnięciny z kminkiem

studio kuchnia | Stir - fry z jagnięciny z kminkiem

Pachnące i intensywne w smaku z ognistym chilli, dużą ilością cebuli i jagnięciny obtaczanej w kminku. Jeśli nie jesteś miłośnikiem jagnięciny, możesz również użyć polędwicy wołowej. Podawać z ryżem i odświeżającą sałatką z ogórków polanych olejem sezamowym i posypanych solą. Polecam!

35 minut | 4 porcje

Potrzebujesz

400 g jagnięciny
2 łyżki nasion kminku
2 marchewki
szczypta soli
czarny pieprz
2 papryczki chilli
2 duże cebule
1 pęczek dymek
3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 wiązka kolendry
300 g ryżu

Przygotowanie

Ugotować ryż w osolonej wodzie.

Nasiona kminku przesypać na gorącą patelnię i prażyć przez 2 minuty. Następnie lekko zmiażdżyć. Mięso posypać solą i pieprzem oraz obtoczyć w kminku. Pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek obrać i posiekać. Dymki oczyścić, przekroić wzdłuż  i pokroić na 4 cm kawałki. Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki. Papryczki posiekać.

Rozgrzać wok lub patelnię z cienkim dnem na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju i dodać cebulę, czosnek i marchewki. Smażyć cały czas mieszając przez 2 minuty. Wyjąć warzywa, ponownie wlać łyżkę oleju i wrzucić mięso, smażyć na wysokim ogniu przez 2 minuty. Dodać papryczki, sos sojowy i ocet, wymieszać i wrzucić z powrotem warzywa i dymki. Wymieszać i dusić jeszcze przez minutę.

Od razu podać na talerze z ryżem. Ewentualnie dodać sałatkę z ogórków.
Smacznego!

studio kuchnia | Stir - fry z jagnięciny z kminkiem