Soczysta sałatka z jarmużu ze śliwkami

studio kuchnia | soczysta-salatka-z-jarmuzu-ze-sliwkami

Kolorowa i treściwa sałatka z młodym jarmużem, serem feta i śliwkami. Jest to jeden z najprostszych pomysłów na sycącą sałatkę lunchową lub kolacyjną, po której szybko nie zgłodniejecie dzięki dodatku garści orzechów i pestek granatu. Do tego pomidorki i kukurydza, zakończyć pysznym winegretem z imbirem i macie wspaniałą soczystą sałatkę pełną niesamowitych smaków. Ja jestem w niej zakochana:)

20 minut | 2 porcje

potrzebujesz

50 g młodych liści jarmużu
2 śliwki, pokrojone w plasterki
1 kolba kukurydzy
pestki z 1 owoca granatu
100 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
100 g feta
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki pestek z dyni

winegret

50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka oleju z pestek dyni
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka tartego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno posiekanego

studio kuchnia | soczysta-salatka-z-jarmuzu-ze-sliwkami1

przygotowanie

Kukurydzę gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie ostrym nożem odkroić ziarna od kolby.
Wszystkie składniki na winegret razem połączyć.

Liście jarmużu połączyć z kukurydzą, pestkami granatu, śliwkami, czerwoną cebulą i pomidorami koktajlowymi. Posypać orzechami włoskimi i pestkami dyni, pokruszyć serem feta oraz polać winegretem. Delikatnie wymieszać. Smacznego!